eGoeree heden:

-

 

Winter 2011: De opknapbeurt is begonnen  

Eerste fotogalerie :

 

Vervolg fotogalerie 

** Zie ook artikel   "Landgoed Goeree: verdwenen maar niet vergetenop  goeree-verleden.php

-

 

Landgoed Goeree straks goed te zien.

Door Jan van Kasteele.

Voormalig landgoed Goeree is binnenkort beter te herkennen in het landschap. Brabants Landschap werkt aan een beperkt eerherstel van dit bijzondere gebied.

Brabants Landschap laat nog deze zomer de vijfhonderd meter lange grachten rond het vormalige landhuis van Landgoed Goeree schoonmaken. Daardoor wordt deze karakteristieke plek, die nu onderdeel uitmaakt van Landgoed Zoomland ten oosten van Bergen op Zoom, beter gemarkeerd in het landschap.  Dat vertelt boswachter Klaas Koopmans die het gebied beheert..

Het schoonmaken van de gracht is een vervolgd op werkzaamheden die eerder dit jaar plaatsvonden. Toen zijn bomen en struiken gerooid die op de plek stonden waar ooit het landhuis en koetshuis hebben gestaan. Daardoor is nu een open plek ontstaan. Zo wil Brabants Landschap laten zien wat eens was, zegt Koopmans. Maar daar blijft het dan ook bij. "We hebben dit gebiedje heel lang met rust gelaten", vertelt de boswachter. "Maar het is wel een plek met een verleden. Eerst legden we als Brabants Landschap vooral de nadruk op natuurbeleving, nu komt het accent meer op cultuurhistorie."

Goeree haalde enige tijd geleden al BN De Stem door het bezoek dat de familie Smelt aan de plek bracht. Deze familie was tot begin vorige eeuw eigenaar van het landgoed, later verwisselde het van eigenaar. Nog voor de Tweede Wereldoorlog ging het landhuis al verloren.

BN De Stem 28 juli 2011

30 augustus 2011: het leegpompen en schoonmaken van de gracht. 

 

FOTO'S Landgoed Goeree lente 2015